Så var vi igång igen!

I år är det missionsbåtsvinter. Tydligen har det inte varit så här kallt och så här mycket snö sen 1987, alltså sen sist det byggdes om en missionsbåt på Kållandsö varv!

Detta var märkbart för oss som efter helguppehållet kom tillbaka till varvet då vi var tvunga att skotta fram både båt och husvagn för att göra oss hemmastadga igen. Vi var även tvunga att meter för meter tina upp ledningarna för att få vatten i kranarna ombord. Som tur var hade inget av färskvattensystemet frusit sönder. Dock hade en en ventil från septiktanken blivit isprängd, men vi har hopp om att den går att rädda.

Daniel Bergkvist och jag (Daniel Kroon) kom alltså upp i torsdags (7/1) och stannade till söndag. Det vi i huvudsak koncentrerade oss på var att få grepp om läget. Vad skall göras, i vilken ordning och när. Henrik Ljunggren kom även upp och tillsammans med pojkarna på varvet samtalade vi och tittade på en del moment. Det ligger en viss utmaning att få utrustning att samarbeta för få till ett system som blir en väl fungerande helhet. Ett problem som tillslut fick en lösning var att en hydraulpump som skall monteras på huvudmaskin inte roterade i rätt riktning. Lösningen blir att montera denna pump på kraftuttaget på backslaget istället för i framkant på masikin. Detta innebär att vissa detaljer måste avbeställas och andra införskaffas.

Arbete av mer praktiskt slag denna vecka innebar att vi lokaliserade och frigjorde ett ventilationsrör som går upp genom inredningen i akterskeppet. Här skall vi bygga en större ventilationstrumma för att förse maskinrummet med friskluft. Vi byggde även en träkonstruktion över fördäck för att här kunna arbeta lite mer oberoende av väder och vind.

Det vi känner är att det är mycket jobb som ligger framför och det gäller att satsa ordentligt för att få båten klar i tid. Det handlar om att få fram material i tid, och villigt folk som kommer och hjälper till.

Denna vecka (v2) har arbetet fortsat med ventilationstrumman i aktern, samt i hytterna och runt om på båten. Fler folk har rest till och tagit tag i de kringjobb som hela tiden finns och som  i stort sett vem som helst kan göra. Varvspojkarna har fortsatt med plåtbytena i aktern där det är hög prioritet på att sätta in den nya fräsha plåten.

Nästa vecka väntar en snickarinsats då durkskivorna i hytterna på nedre däck ska in. Det kommer även bli lite vvs- och svetsjobb. Även stormasten skall tas ner på lördag.

Återkommer inom kort!
/Daniel Kroon







RSS 2.0