St Johannes, Värnamo, tjejerna

Under tre dagar seglade vi med en härlig grupp tjejer ombord. Och Håkan. Det blev bland annat grillning på Huvudfallsskär, övernattning i Klintemåla och godisinköp i Blankaholm. Vi fick också chansen till tjejsnack och tillsammans hade vi sköna kvällar där Gud verkligen kom och berörde. Här följer några rapporter från gruppen:

Det har varit jätte kul här, för det har varit jätte skönt väder, mysiga akter och en helt fantastisk upplevelse. Detta skulle vi kunna tänka oss att göra flera gånger. Besättningen har varit rolig, särskilt när dom hittade på roliga lekar. Det som var lite synd var att vi inte kunde segla, men det har varit lika underbart ändå.
Vi trivdes här jätte mycket, vi skulle vilja vara här längre!
Tack för att vi fick komma hit!
Amanda och Louise

Tänk att få ha varit ute på havet med ett härligt konfagäng ifrån Värnamo. Solen sken hela tiden och vi hade det mycket bra. Ett gott gäng med mycket energi. De här dagarna kommer jag att minnas med stor glädje och värme och det är upplevelser som jag vill bära med mig. Oförglömligt! Kul lekar, bad och fina samtal och ett härligt båtteam. Tack för allt! Jag vill vara med igen! Marie

Villstads konfirmander

Under tre härliga dagar hade vi nu Villstads konfirmander ombord på båten. Det blev fotbollsmatch tillsammans och mot Hangöskolan, en jämn kamp som slutade 2-2. Vi åkte också till Öland, Byxelkrok i det vackra vädret, och åt glass. På kvällarna hade vi härliga lägerbål och riktigt sköna andakter. Ett jättehärligt gäng som vi trivdes jättebra med!

Hej! vi har varit på shalom i 3 dygn allt har varit jätte bra förutom spyorna och alla sjukdomar. Vi har lekt lekar och haft föreläsnigar om gud och Jesus.
Vi kommer att sakna att få vakna upp på en båt varje morgon.
Man lär känna så många underbara människor så att man nästan fäller en tår när man ska åka hem.
Vädret har varit underbart vissa tog sitt första dopp i havet kanske inte det skönaste men men.
Vi har alla haft det jätte bra här och alla ledarna har varit underbara vi kommer verkligen att sakna detta läger, Plus att detta är det bästa under hela konfimationen. Hejdå!

Vi pratar jättemycket om Gud på våra konfirmandlördagar - och det har varit ett mycket positivt år med ett stort härligt gäng konfirmander. Många av konfirmanderna kommer från hem som inte är vad vi kan kalla aktivt kristna, men de är positiva till att ungdomarna går och konfirmeras. Och i år har har många föräldrar inte bara skjutsat ungdomarna till kyrkan utan själva varit med på gudstjänsten också.
Men hur mycket vi än pratar om Gud och om Jesus och om den kristna tron och lär ut om bön och tränar på bön osv, och hur positivt det än har varit, så är det en helt annan sak att det landar i hjärtat och att en konfirmand kan säga: ?Aha, det gäller mig och Gud, aha, det här är nåt som fungerar och kan ge mening åt mitt liv.?
För att detta ska kunna ske måste det till upplevelser, upplevelser som berör och som får en att känslomässigt ta till sig det som vi pratat så mycket om under året. Här får man vara ödmjuk för detta är varje gång ett under när det sker, något som Gud gör i kombination med att en ung människa vågar glänta på dörren till sitt hjärta.
På något sätt fungerar lägren på Shalom och alla ni underbara teammedlemmar som Guds instrument för detta. Genom ert sätt att vara, genom er frimodighet i andakter och vittnesbörd och genom ert sätt att leda i helt vanliga häftiga aktiviteter, ja, genom att vara de förebilder ni är, så påverkar det ungdomarna. Aftonböner med möjlighet till förbön är jätteviktiga, eftersom det kan bli det tillfälle då en ung människa vågar bli personlig med Gud och börjar fatta vad det handlar om.
Särskilt viktigt tycker jag följande är. Birger berättade om båten som var ett vrak och som genom böner och en högre plan av Gud blev till ett fantastiskt redskap i Guds hand och att detta har sin motsvarighet bland oss människor. Vi kan vara lite utanför, känna oss värdelösa och förkastade av andra eller i varje fall inte särskilt begåvade på någonting, men Gud kan göra något av varenda människa, Han kan använda varje människa till något viktigt och värdefullt. Detta tycker jag nämligen fungerar i praktiken på Shalom. Alla som är med i besättningen, oavsett förutsättningar, oavsett bakgrund, får uppgifter, håller andakter, berättar små vittnesbörd. Detta är en mycket viktig signal, det är kristen tro som verkligen fungerar i praktiken och en tro som lyfter upp och är kolossalt uppmuntrande.
Guds välsignelse! Så länge jag är präst i Villstads församling blir det konfimandläger på Shalom.
-Gunnar Löfgren


Hangöskolan

Torsdagen den 17 april kom Hangöskolan på besök på Shalom. Hangöskolan är en folkhögskola i södra Finland. Eleverna på skolan kommer främst från Estland, Lettland, Litauen och Finland. På Hangöskolan finns en filmlinje och också en bibellinje. Bibellinje är en kurs där skolan samarbetar med Shalom Finland och den Finska missionsbåten Jenny Kruse som har hemmahamn i just staden Hangö. Så när Skolan skulle på Sverigebesök var det självklart att de skulle besöka Oskarshamn och Shalom. Vi gav oss ut en blåsig dag, gick till Uvö och hade en femkamp och hade det riktigt gott tillsammans. Här följer en liten beskrivning från en av tjejerna:

Today is April, 17th and we are visiting the missionboat Shalom. We started from Oskarshamn at 1 o´clock, the wether is nice but a bit cold.  Some of us took a chance and climbed up to the mast. First stop was on a small iland where we had some activities and fun time. Now we are arriving back to Oskarshamn and the time is 3.04. The trip was really fun ;)

Mariakyrkan, Värnamo

Från Onsdag till Söndag hade vi med oss ett gäng konfirmander från Mariakyrkan i Värnamo. De var sjutton stycken, femton tjejer, en präst och en kille! Ett riktigt gott gäng som gjorde livet enkelt för besättningen, förutom när de höll på att äta oss ur båten... matvrak! Vi hann med ganska mycket dock; femkamp, undervisning, "så ska det låta" och så hade vi premiär för vår senaste satsning som vi kallar "en dag med Jesus". Där fick konfirmanderna bland annat vara med om att se blinda få sin syn och de fick också chansen att få sina fötter tvättade.

Vi var ett gäng på 10 konfirmander och 7 ledare som var på Shalom under 2 dygn. Besättningen gjorde våra dagar här helt oförglömliga. Tillsammas med besättningen blev det en fantastisk stämning med mycket bus och skoj. Vi fick mycket glädje att dela och vi tar med oss många fina minnen hem. Gud ordnade även ett underbart väder med soliga dagar.
-några av ledarna

Hej vi är en konfimandgrupp ifrån Mariakyrkan och vi har varit på Shalom i 3 dagar och vi har haft det trevligt och mycket mysigt. Vi har gått iland på två olika öar och där har vi haft olika aktiviteter. Vi har varit fyra som har badat. Vi har även haft femkamp som var jätterolig. På kvällarna har vi haft andakt och de var mysigt.
-Mvh Bananen & Dillen


Hammarbykyrkans konfirmander

Då var det dags för årets andra konfakörning. Ett trettiotal konfirmander och 10 ledare från hammarbykyrkan var på besök över helgen. Det blev mycket tid för lek, stoj och mycket annat kul, speciellt roligt var surfingbrädracet där Max hade uppenbara problem att hålla sig över ytan. Det blev även en hel del båtåkande med klättring i riggen och andra aktiviteter ombord. På dagarna serverades det god mat, och alla fick hjälpa till och känna sig delaktiga. På kvällarna hade vi väldigt roligt tillsammans, där roliga lekar och tävlingar gjorde att konfirmanderna fick bjuda på sig själva. Dagarna avslutades med härliga andakter, då vi fick lägga fokus på gud, och deltagarna fick bara vara för sig själv och med gud. Ett mycket härligt gäng som vi gärna vill återse.

Vi var här den första helgen i april med en konfirmandgrupp plus en hop konfirmandledare. Ett bättre ställe att ta med mig en grupp ungdomar till har jag svårt att tänka mig. Dels är det himla kul att få vara och bo en båt. De enkla omständigheterna och det faktum att man nästan bor på varandra gör att man lär känna varandra riktigt bra. Dels är det kalas att få höra besättningens berättelser om deras tro. Det är viktigt för ungdomarna att förstå att det är på riktigt. Att den kristna tron är något som kan göra skillnad i deras liv. Avslutningsvis så är allt bus och alla röjiga aktiviteter som besättningen gör med oss hur bra som helst för sammanhållningen i gruppen. Så - tack att vi fick komma hit!
Henrik Roos

Vi kom in till ett mysigt litet fartyg. Vi har varit på den här båten i bara två dagar, men ändå har vi fått uppleva så mycket. Innan vi kom hit hade vi en helt annan uppfattning om det här med Gud. Vi träffas ju med konfirmationen och man tyckte att man hade ganska bra koll, men nu fattar vi mycket mycket mer. Besättningen hjälpte oss få svar på några frågor som vi hade. Vi trodde att relationen till Gud mest var regler och att man var troende för att man hade läst bibeln ungefär, vi hade ingen aning om att man verkligen kunde känna Gud. Det både skrämde och gjorde oss nyfikna. Sen var det kul, för att alla var som en familj. När man satt och sjöng tillsammans och mysde. Vi trodde också att det var ett så begränsat liv tillsammans med Gud, att man knappt hade kul. Men vi har verkligen fått se att så är det inte alls. Besättningen var jättekul och skämtade massor.

Det var otroligt kul att åka runt med båten, bada, 7-kampa (framför allt surfingen) osv. Det enda dåliga med den här resan var att ledarna skjutsade ut oss ur stora rummet för att de skulle käka kladdkaka. Fy skäms!

Tack så mycket!
/tre konfirmander


St Johannes, Värnamo, grabbarna

Nu i måndags så hade vi vår första segling för säsongen. 19 konfirmander från Värnamo kom till oss tillsammans med två präster och vi hade det riktigt härligt. Första dagen gick vi till Uvö och där hade vi bland annat en femkamp som avslutades med ett brädrace i det åttagradiga vattnet. Nästa dag gick vi vidare till Öland, eller förresten, det var visst Påskallavik. Där hade vi en rolig eftermiddag med lite tävlingar, bad och hopp i lianen! Dagen avslutades med ett fantastiskt lägerbål och en härlig andakt. Så långt vi i besättningen vet i alla fall.. Ett riktigt gott gäng var det i alla fall. Vi kommer att sakna Er!

Nu har vi varit på Shalom igen, vilket alltid är fantastiskt. Denna gången var det ett gäng konfimandgrabbar från Värnamo som fick glädjen i två dygn. Jag tror att deras erfarenhet är positiv och något de kan tänka tillbaka på med roliga och trevliga minnen.
Upplägget tycker jag är perfekt för konfirmander. Att kombinera segling, stoj och lek, undervisning, vittnesbörd, lovsång m.m. är perfekt och tilltalande för de allra flesta.
Det är en perfekt miljö att få veta mer om Jesus och en atmosfär av gemenskap som gör att det kan bli naturligt. Tack för denna gången, ni gör ett fantastiskt jobb. Vi kommer tilbaka, var så säkra.
-Håkan Persson

Hejsan, vi är ett gäng som kommer från Värnamo. Våra tre dagar här har varit fantastiska. vi har lekt, badat och haft väldigt roligt hela tiden. Vi har också lärt oss mycket om Gud och jesus, och haft några lärorika dagar under tiden på båten. All besättning har varit väldigt trevliga och underbara. Med deras lekar och underbara skratt har tiden bara flugit förbi. All mat och all fika har smakat bra och vi har aldrig kännt hunger eller törst.
tack för tre underbara dagar på Shalom, vi ses i sommar!
// Axel, Markus, Emil och Nichlas.


Några upplockade kommentarer från avslutningssamlingen:

-jag har alltid stört mig på överheliga människor, och så kom jag hit och visste inte hur ni var. Men Ni var inte sånna och det var bra.

-bada var det bästa. Det var kul att slänga sig i lianen, men det var inte roligt när man hamnade i vattnet. (Att hamna i vattnet är att bada..!)



RSS 2.0